Foto Avantura - jesen 2006.godine

Poslije raspisivanja međunarodnog tendera za fotografe, učesnike Projekta Foto avantura, i prijemu prijava, komisija Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma je odabrala najbolje kandidate i pozvala ih da borave u Crnoj Gori nedelju dana, radi realizacije ovog zaista važnog projekta.

Cilj projekta je bio okupiti sedam fotografa iz regiona i Evrope, koji bi napravili niz fotografija, bilježeći kroz objektiv prirodu, pejzaže i život Crne Gore, i koji bi materijal snimljen tokom tih sedam dana ostavili Centru za inicijative iz oblasti održivog turizma za promotivne svrhe.

U ovom jedinstvenom projektu, koji je podržan od strane USAID-a, preko CHF Montenergo, učestvovali su sledeći priznati fotografi: Daniela Aroyo (Bugarska), Theo van der Heijdt (Holandija), Vladimir Tatarević (Srbija), Ivan Blažev (Makedonija) Amer Kapetanović (Bosna i Hercegovina), kao i Lazar Pejović i Duško Miljanić iz Crne Gore.

The Skadar Lake House in Durmitor Region Durmitor Region Lakes


Fotografisanje se odvijalo uglavnom u onim djelovima Crne Gore za koju je djelimično postojala ili uopšte nije postojala novija foto dokumentacija, koja se koristi u promotivne svrhe. Za vrijeme realizacije projekta učesnici su posjetili predjele kao što su: planine Bjelasica, Durmitor, Sinjajevina i Lovćen, katuni na planinama sjevera, kanjoni rijeka Morače i Tare, Skadarsko jezero sa okolinom, Ada Bojana i Šasko jezero, stari gradovi Ulcinj, Bar i Perast, zatim Herceg Novi, Cetinje, Kolašin i Žabljak i druge atraktivne turističke destinacije. Projekat je dobio na kvalitetu i time što su napravljeni snimci prirodnih ljepota Crne Gore iz vazduha, zahvaljujući predusretljivosti Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva turizma, koji su obezbijedili helikopter. Važno je istaći da je u realizaciji projekta bio uključen veliki broj institucija i organizacija.

Cjelokupni materijal autora Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma će dodijeliti lokalnim turističkim organizacijama, regionalnim turističkim organizacijama, Nacionalnim parkovima Crne Gore i svim nacionalnim parkovima, kao i Turističkoj organizaciji Crne Gore, radi što uspješnijeg predstavljanja naše turističke destinacije.

Učesnici Projekta „Foto avantura" su bili fascinirani idejom slikanja na tako velikom i raznolikom terenu, a poslije završetka ture bili su više nego zadovoljni. Poslije odabira i sortiranja materijala, Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma organizovaće svečanost u saradnji sa budućim korisnicima materijala i ljubiteljima fotografije, predstavljajući najljepše i najvažnije djelove Projekta „Foto avanture".


Ciljevi projekta:

  • Kreiranje tura za specijalne interesne grupe i na taj način predstavljanje dodatne mogućnost za turoperatore koje idu ka tome da produže sezonu
  • Kreiranje početne foto baze i uručivanje fotografija nacionalnim parkovima, lokalnim turističkim organizacijama i drugim korisnicima
  • Umrežavanje i podsticanje razmjene informacija među institucijama, biznisima i medijima
  • Promocija destinacija u Crnoj Gori, naročito onih koje su manje vidljive.