Jačanje kapaciteta biciklističkog kluba Perun iz Nikšića – april i maj 2008. godine

Povodom odluke Nacionalne turističke organizacije da se iniciraju prvi projekti vezani za razvoj planinarenja i biciklizma u opštini Nikšić, CSTI je realizovao projekat koji je imao za cilj jačanje kapaciteta biciklističkog kluba „Perun" iz Nikšića, sa ciljem da formira grupu motivisanih profesionalaca koja će doprinijeti budućem razvoju biciklističkog turizma u Crnoj Gori.

Veoma je bitno da se ovaj projekat shvati tek kao prvi korak u dugotrajnom procesu koji će uslijediti u naredne 3 godine.

Nikšićki klub „Perun" je sačinjen od nekoliko veoma motivisanih članova i predstavlja jedan od tri najjača kluba u Crnoj Gori; ali u poređenju sa opšte prihvaćenim centralno-evropskim standardima, biciklistički klubovi iz Crne Gore u mnogome zaostaju za tim standardima - u nedovoljnom broju članova, znanju i finansijskim sredstvima kojim raspolažu. Stoga je CSTI preduzeo neke od koraka kako bi omogućio klubu „Perun" istaknuto mjesto u svojoj opštini i uporedo lobirao lokalne institucije da takođe podrže ovaj klub. Aktivnosti vezane za podršku klubu su se odnosile na pripreme za republičko takmičenje u biciklizmu čiji je domaćim bio „Perun", čiji su članovi radili na pripremi biciklističke staze na Trebjesi, čišćenje brda Trebjesa, promotivnim aktivnostima vezanim za takmičenje, kao i za samu organizaciju takmičenja. Većina navedenih aktivnosti je realizovana zahvaljujući volonterskoj akciji članova biciklističkog kluba.

Niksic Trebjesa Start of the Race Niksic Trebjesa Mountbiking Competition Niksic Trebjesa the End of the Race


U cilju promovisanja bezbjednosti, CSTI je donirao 20 kaciga članovima kluba kako bi se zadovoljili sigurnosni standardi, zatim je poklonio 5 bicikala kao osnov za buduće usluge rentiranja koje ovaj klub može ponuditi zainteresovanim turistima ili da bi se koristili za treniranje budućih vodiča.

Biciklistička trka je održana 11. maja. Za vrijeme trke CSTI se sastao sa nekoliko roditelja koji su članovi odbora kluba, kao i sa 2 predstavnika lokalnih biznisa. Diskutovalo se o značaju inicijative vezane za jačanje ovog kluba. Iako Nacionalna turistička organizacija smatra ovaj klub za jednu od bitnih karika u razvoju aktivnog turizma, roditelji i predstavnici lokalnih biznisa su više fokusirani na značaj sporta kao jednog od načina da se spriječi neželjeno ponašanje omladine a naročito konzumiranje droge (ovaj aspekat nije razmatran od strane NTO ili CSTI-ja i trebao bi ga takođe uključiti tokom budućih sportskih inicijativa i promotivnih događaja).