Upoznavanje Crne Gore za operatore biciklističkih tura 25. – 30. maj 2008. godine

Turistički Master plan Crne Gore krči put za nacionalni razvoj programa vezanog za planinarenje i biciklizam, sa novom infrastrukturom i uslugama. Realizacija ovog programa po principu korak po korak će u naredne tri godine pomoći posjetiocima da otkriju, iskuse i uživaju u ovoj dobro čuvanoj tajni Mediterana. Razvoj sjevera Crne Gore će biti prioritet, a jednu od glavnih aktivnosti predstavljaće privlačenje biciklističkih tur operatora u našu zemlju.

Biking Fam Tour May 2008 Biking Fam Tour May 2008 Rest Point above Katun Vranjak Katun Vranjak Biking Fam Tour May 2008


Zato, Nacionalna turistička organizacija (NTO) u saradnji sa partnerskim organizacijama i agencijama koje rade u oblasti avanturističkog turizma, je organizovala šestodnevnu FAM- turu (Familiarization Tour) prilagođenu operatorima biciklističkih tura iz Njemačke i Austije. Početni uspjeh u kreiranju biciklističke ture održane na jesen 2007. godine je učinio je da CSTI bude pozvan da aktivno učestvuje u FAM turi. Učešće CSTI bilo je  fokusirano na odabir staza i provajdera usluga, gdje je od velike koristi bilo stečeno iskustvo koje se ogledalo u poznavanju terena i turističkih resursa. Odabrane staze su bile pogodne za bicikliste prosječnih sposobnosti, gdje su korisćeni ustaljeni putevi, gdje god je moguće, uz povezivanje najvažnijih znamenitosti i ujedno izbegavajući veća naseljena mjesta.

Uz to, CSTI i Montenegro Adventures su bili odgovorni i za organizovanje poslednjeg dana ture na Bjelasici za grupu od 25 ljudi - sedam predstavnika tur operatora (BiTou Bike Tours & Adventure Incentives, Cycling Adventures Radsportreisen, Mapsolutions, Flory Kern Ski Berge Abenteuer, Radurlaub ZeitReisen GmbH, World Wide Active and Naturfreunde) i medija. Put se završio radionicom na kojoj je CSTI  prezentovao rezultate svoje početne ture, kao i profil Montenegro Adventures turističke agencije. Značaj ove radionice za nacionalni Program razvoja planinarenja i biciklizma je bio izuzetno bitan, i sve organizacije, agencije i tur operatori koji su učestvovali su iznijeli svoje utiske, zasnovane na stečenom iskustvu, o trenutnoj poziciji zemlje na tržištu, nabrajajući sledeće bitne korake za razvoj biciklizma.