Predstavljanje Crne Gore - NGAM - June 2007

National Geographic Adventure Magazine (NGAM) prikazao je Crnu Goru na pravi način zahvaljujući podršci koju su tokom projekta pružili CSTI i CHF/USAID. Ugostivši tim sastavljen od fotografa i novinara na opsežnoj turi po Crnoj Gori u toku ljeta 2007. godine sa nestrpljenjem smo isčekivali finalni rezultat. U martu 2008. godine publikovan je članak na četiri strane sa zadivljujućim fotografijama Crne Gore i Hrvatske koji je bio dostupan hiljadama čitalaca - kao i potencijalnih posjetilaca - širom svijeta. Turistička agencija Montenegro Adventures, koju je osnovao CSTI, je navedena kao primarni kontakt za zainteresovane putnike.

Nakon višenedjeljne pripreme u saradnji sa pružaocima turističkih usluga i različitim organizacijama (kao što su lokalne turističke organizacije, nacionalni parkovi, Nacionalna turistička organizacija...), CSTI sa partnerima je bio spreman da ugosti novinare Nacional Geographic Adventure magazina. Par koji su činili pisac i fotograf je stigao početkom juna i odmah krenuo na turu, koja je otpočela sa kajakingom na rijeci Morači. Sledećeg dana su otputovali na primorje gdje su proveli nekoliko dana. U Pržnu su se oprobali u ronjenju, da bi u Boki Kotorskoj išli na posmatranje olupina starih, potonulih brodova. Sledeća destinacija im je bio Bar, gdje su posjetili stari grad, kao dio ture vezan za kulturna obilježja, pa nastavili do Ade Bojane i oprobali se u kite surfing-u.

Tara Canyon - National Geographic Tour Black Lake Durmitor -  National Geographic Tour Skadar Lake - National Geographic Tour


Posle krstarenja Skadarskim jezerom i noćenja kod porodice Dragišić u selu Limljani, pustolovina se nastavila na sjeveru, gdje je organizovano planinarenje Bjelasicom. Novinari su prenoćili u katunu Vranjak, gdje su se narednog jutra probudili uz zvuke obližnjeg stada, a posle tradicionalnog doručka - kačamaka, krenuli na pješačenje po prašumi Nacionalnog parka Biogradska gora. Sledećeg dana su nastavili put prema Durmitoru gdje ih je čekalo planinarenje  sa lokalnim planinarskim klubom i biciklizam sa predstavnicima biciklističog udruženja Summit. Na Durmitoru su uživali u gostoljubivosti stanovnika sela na najvišoj nadmorskoj visini u Crnoj Gori - Podgora i Bosača. Dvodnevni rafting kanjonom Tare, koji je organizovala agencija Tara Tours iz Plužina, je ujedno bio i kraj ove avanture, u sklopu čega su u kampu Grab  imali  ručak a prenoćište u motelu Radovan Luka.

Novinari su napustili Crnu Goru sa trajnim uspomenama na raznolikost terena koja pruža bezbrojne mogućnosti da se doživi avantura, kao i velikodušnu gostoljubivost mještana. Od juna 2007. godine, CSTI je bio u kontaktu  sa njima kako bi obezbijedio dodatne informacije koje su bile potrebne za članak. CSTI i učesnici ture su sa nestrpljenjem očekivali da članak bude objavljen u štampi. Tekst je objavljen u martovskom izdanju 2008. godine ovog prestižnog časopisa sa tiražom višim od 525.000 primjeraka.