Objavljeno September 24, 2013

Promotivni događaj u Virpazaru više

Objavljeno April 26, 2013

Akcija u okviru Međunarodnog dana planete Zemlje više

Objavljeno April 16, 2013

Umjetnost, plastika i reciklaža u Bijeloj više

Objavljeno April 15, 2013

Pres konferencija u Ministarstvu kulture Crne Gore više

Objavljeno April 15, 2013

Radionice „Umjetnost, plastika i reciklaža“ na Cetinju više

Završna prezentacija projekta Valorizacija etno-gastronomske baštine u oblasti Skadarskog jezera
Objavljeno September 14, 2012

Završna prezentacija projekta Valorizacija etno-gastronomske baštine u oblasti Skadarskog jezera

U srijedu, 12. septembra 2012. godine, sa početkom u 11:30 časova u PR Centru u Podgorici, je održana svečana prezentacija povodom zatvaranja projekta „Valorizacija etno-gastronomske baštine u oblasti Skadarskog jezera“, u organizaciji Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Podgorice. Ovaj projekat je finansiran iz Prekograničnog programa Albanija-Crna Gora u okviru EU instrumenta pred-pristupne pomoći  IPA CBC.

NVO Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) sa crnogorske, te španska organizacija CERAI i Permakultura (QBP) iz Skadra, sa albanske strane, u toku trajanja projekta uspostavili su Etno-gastronomsku rutu oko Skadarskog jezera, kao jedinstvenu turističku ponudu ovog basena. Kreiranjem ovog novog turističkog proizvoda, koji se zasniva na kvalitetnim domaćim proizvodima i uslugama, kao i na prirodnoj, istorijskoj i kulturnoj baštini regiona želi se podstaći društveno-ekonomski razvoj prekogranične oblasti između Albanije i Crne Gore.

Uspostavljanje ove tematske rute namijenjene turistima koji traže autentičan doživljaj i ambijent predstavlja dobrobit za domaće proizvođače, lokalne turističke posrednike, gastronomske preduzetnike, tradicionalne zajednice i zanatlije iz regiona.

Predstavnici partnera su na prezentaciji predstavili projektne aktivnosti i postignute rezultate u  okviru sljedećih kategorija:

-          Identifikovanje tradicionalnih kulturno-turističkih proizvoda

-          Stimulisanje i povećanje kvaliteta turističkih usluga kroz unaprijeđenje znanja i vještina

-          Postavljanje koncepta tematske staze

-          Promocija tematske staze i etno-gastronomske baštine u oblasti Skadarskog jezera

Ovom događaju su prisustvovali predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstva kulture, Nacionalne turističke organizacije, Nacionalnih parkova Crne Gore, UNDP-a, domaćina – učesnika u projektu, turističkih agencija, predstavnika medija i mnogi drugi gosti. Više detalja o turističkom potencijalu ove tematske rute, domaćinima, njihovim proizvodima, uslugama, aktivnostima i životu, ljepoti prirode, kulturnom i istorijskom nasljeđu ovog područja, mogu se naći na zvaničnoj internet stranici projekta www.ethnogastro-balkan.net, i štampanim izdanjima kao što su „Vodič - Etno-gastronomska ruta Skadarskog jezera”, mapa i kuvar „Ukusi jezera”.

Takođe, ovom prilikom smo priredili i ižložbu domaćih proizvoda i jela koja su pripremili crnogorski članovi rute, tako da su nakon zvaničnog dijela završne prezentacije projekta svi gosti imali priliku da uživaju u degustaciji proizvoda i specijaliteta, kao i da upoznaju domaćine i razgovaraju sa njima o njihovoj djelatnosti i načinu života.