Objavljeno September 24, 2013

Promotivni događaj u Virpazaru više

Objavljeno April 26, 2013

Akcija u okviru Međunarodnog dana planete Zemlje više

Objavljeno April 16, 2013

Umjetnost, plastika i reciklaža u Bijeloj više

Objavljeno April 15, 2013

Pres konferencija u Ministarstvu kulture Crne Gore više

Objavljeno April 15, 2013

Radionice „Umjetnost, plastika i reciklaža“ na Cetinju više

Treninzi za planinarske vodiče i vodiče u planinskom biciklizmu
Objavljeno November 08, 2012

Treninzi za planinarske vodiče i vodiče u planinskom biciklizmu

Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Podgorice i Klub ekstremnih sportova „Limit“ iz Bihaća, inače projektni partneri, organizatori su obuka za vodiče u planinskom biciklizmu, kao i za planinarske vodiče, koje su u „Etno selu Nevidio”, u Pošćenju kod Šavnika, započete krajem oktobra i biće okončane tokom novembra mjeseca. Ovi treninzi su dio projektnih aktivnosti u okviru IPA prekograničnog projekta Bosna i Hercegovina – Crna Gora, pod nazivom „Uspostavljanje Via Dinarica - uvod u regionalnu platformu saradnje”. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansiran je od strane USAID-a i Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Obuka za vodiče u planinskom biciklizmu je održana u periodu od 27. do 29. oktobra. Polaznici ovog treninga su članovi biciklističkih klubova, kao i klubova drugih „outdoor“ sportova. Obuku je pohađalo 9 polaznika iz Crne Gore i 3 učesnika iz BiH.  

Prvi modul obuke za planinarskog vodiča je održan u periodu od 2. do 5. novembra, dok će drugi i ujedno završni modul biti organizovan u periodu od 9. do 11. novembra. Polaznici ovog tečaja su članovi planinarskih, ali i klubova drugih „outdoor“ sportova. Učešće u obuci je uzelo 15 polaznika iz Crne Gore, a 6 učesnika je iz Bosne i Hercegovine.

Tokom ovih treninga, polaznicima se pružila prilika da od iskusnih instruktora i vodiča steknu nova znanja na mnogim poljima koja su preduslov uspješnog vođenja grupa. Teme koje su obrađivane i koje će tek biti predmeti izlaganja instruktora su brojne, upravo iz potrebe sagledavanja svih znanja i vještina koje jedan vodič treba da posjeduje. Programi edukacija obuhvataju znanja iz oblasti meteorologije, orjentacije u prirodi, opreme za outdoor aktivnosti, ishrane, tehnika i psihologije vođenja grupe, a akcenat je stavljen na zakonska i moralna načela, sigurnost pojedinca i grupe, animaciju gostiju, znanja iz prve pomoći, očuvanje prirode i zaštitu životne sredine. Takodje, tokom individualnog i timskog rada, kao i praktičnih vježbi kroz realizovane ture na samoj obuci, polaznici su međusobno razmijenili iskustva i stekli korisna praktična znanja u planiranju, pripremi i realizaciji biciklističke ili planinarske ture.

Organizovanje ovih treninga ima za cilj da unaprijedi vodički kadar, a samim tim i kvalitet ponude u planinskom turizmu prekogranične oblasti Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Takođe, realizovanjem ovih obuka doprinosi se boljoj prekograničnoj saradnji planinarskih, biciklističkih i drugih outdoor klubova i promociji ove oblasti kao atraktivne destinacije za sve ljubitelje planinarenja i planinskog biciklizma. Široj javnosti, turističkim agencijama, tur-operatorima, planinarskim, biciklističkim i drugim klubovima, kao i ostalim organizacijama i asocijacijama, putem projektnog internet portala biće dostupne informacije o polaznicima koji su uspješno završili obje obuke i dobili projektne sertifikate za vodiče u planinarenju i planinskom biciklizmu.

Obuka je realizovana od strane g-dina Ermina Lipovića, instruktora vodiča u PS BiH, ujedno i predsjednika Komisije za vodiče PS BiH. Asistent u instruktaži u obuci za planinarskog vodiča je licencirani vodič, g-din Lorenc Konaj.