Objavljeno September 24, 2013

Promotivni događaj u Virpazaru više

Objavljeno April 26, 2013

Akcija u okviru Međunarodnog dana planete Zemlje više

Objavljeno April 16, 2013

Umjetnost, plastika i reciklaža u Bijeloj više

Objavljeno April 15, 2013

Pres konferencija u Ministarstvu kulture Crne Gore više

Objavljeno April 15, 2013

Radionice „Umjetnost, plastika i reciklaža“ na Cetinju više

Promotivni događaj u Virpazaru
Objavljeno September 24, 2013

Promotivni događaj u Virpazaru U subotu, 21. septembra 2013. godine u Virpazaru, u okviru manifestacije „Jezero, baština i inovacije”, Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) je organizovao niz aktivnosti kojima je promovisana zaštita životne sredine i inovativni način unapređenja turističke ponude u oblasti Skadarskog jezera. Ove aktivnosti su realizovane u okviru IPA CBC projekta „Umjetnost, plastika i reciklaža“ (Art, Plastics & Recycling) koji zajednički implementiraju Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Podgorice i Univerzitet „Marin Barleti” iz Tirane, sa partnerima NVO Zona Kulture na crnogorskoj strani i Deliart Association u Albaniji.

Na Pres konferenciji u hotelu ,,Vir”, u Virpazaru, predstavljen je koncept kojim je u okviru ovog projekta uspostavljena veza između umjetnika, zaštitara životne sredine i turističkih poslenika. Osim članova CSTI tima, u prezentovanju ovog međunarodno već primijenjenog koncepta učestvovali su i predstavnici Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju.

Na trgu u Virpazaru bila je upriličena izložba suvenira, predmeta upotrebne vrijednosti i umjetničke instalacije – murala, koje su od reciklirane plastike napravili studenti Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Istovremeno, poljoprivredni proizvođači iz oblasti Skadarskog jezera su promovisali bogatu lokalnu gastronomsku baštinu izložbom svojih proizvoda – vina, rakije, meda, sira, maslinki, voća, povrća itd. Posjetioci ovog događaja su imali priliku da besplatno degustiraju ove kvalitetne lokalne proizvode i domaću hranu – riblju čorbu, priganice, pite itd. Na ovaj način, još jednom je predstavljena snaga gastronomskog potencijala u turističkoj ponudi Skadarskog jezera, ali se ukazalo i na mogućnost da se kroz inspiraciju umjetnika unaprijedi turistički imidž oblasti njenom promocijom kao destinacije sa razvijenom sviješću o važnosti zaštite životne sredine.

Pored toga, CSTI je, u saradnji sa Gradskom opštinom Golubovci i JU OŠ „Milan Vukotić“ iz Golubovaca, organizovao akciju čišćenja na lokaciji Vukovačkog mosta. Tom prilikom, učenici, inače članovi ekološke sekcije ove škole su zajedno sa timom CSTI prikupili plastični otpad sa odgovarajućim reciklažnim kodovima. Kao doprinos daljem radu studenata na reciklaži i modelovanju u suvenire i predmete upotrebne vrijednosti, po završetku ovog događaja CSTI tim je sakupljeni otpad transportovao Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Mimo akcije čišćenja, učenici ove škole su bili aktivni i u drugim sadržajima manifestacije. Članovi dramske sekcije OŠ „Milan Vukotić“ su kroz skečeve izvedene na pres konferenciji i na samom trgu u Virpazaru, dali doprinos promociji čiste i zdrave životne okoline.  

Manifestacija „Jezero, baština i inovacije” predstavlja sinergiju aktivnosti projekata koje u oblasti Skadarskog jezera zasebno implementiraju Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) i Ministarstvo kulture Crne Gore. Osim pomenute degustacije lokalnih proizvoda i specijaliteta, zajednički je realizovana i posjeta studenata i naših gostiju iz Albanije tematskoj radionici u Godinju koju je organizovalo Ministarstvo kulture Crne Gore.

Cleaning Action Press Conference Visit to the thematic workshop in Godinje Tasting of local homemade products